Tłuszcze są nieodłącznym elementem naszej codziennej diety. Wchodzą one w skład większości produktów, które spożywamy, a które dostarczają nam potrzebnej do życia energii.
Aby jednak włączyć do swojej diety odpowiednie tłuszcze, musimy wiedzieć, jakie dokładne mają one prozdrowotne właściwości oraz jakie tłuszcze zdecydowanie ze swojej diety powinniśmy wyeliminować.
Rola tłuszczu w codziennym żywieniu
Tłuszcze odpowiadają za odgrywanie bardzo ważnej roli w odpowiednim funkcjonowaniu naszego organizmu. Możemy dokonać podziału na tłuszcze nasycone oraz nienasycone. Bez problemu możemy odnaleźć je w większości produktów, które spożywamy na co dzień. Są więc składnikiem, którego nie da się wyeliminować z naszej diety. Odpowiednie tłuszcze dostarczane naszemu organizmowi, które mają wysoką jakość odżywczą, wpływają na działanie naszego systemu nerwowego, regulują poziom złego cholesterolu oraz wspierają prawidłowe funkcjonowanie układ krwionośnego. Co ważne, ich działanie wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie struktury błony komórkowej oraz chroni nasze narządy wewnętrzne przed uszkodzeniami. Tłuszcze są także niezbędne, aby nasz organizm był w stanie przyswoić witaminy z grup A, D, E i K.
Tłuszcze nasycone
Tłuszczami nasyconymi możemy nazwać prawdziwie szeroką grupę kwasów tłuszczowych. Tłuszcze nasycone odpowiadają za poziom złego cholesterolu w naszej krwi. Musimy jednak pamiętać, że nasza dieta nie powinna zawierać więcej tłuszczy niż 10% dziennego zapotrzebowania. Z tego właśnie powodu dietetycy radzą, aby ograniczać tłuszcze mięsne, olej palmowy oraz kokosowy, a przede wszystkim słodycze. Natomiast warto do swojego żywienia włączyć nabiał o niższej zawartości tłuszczów oraz przede wszystkim spożywać tłuszcze pochodzenia roślinnego, a także chude mięso. Tłuszcze nasycone w orzechach są szczególnie polecane przez dietetyków.
Tłuszcze nienasycone
Możemy spotkać je w środowisku naturalnym, jednak nie zaleca się, aby były one stosowane z wykorzystaniem wysokich temperatur. W największych ilościach możemy znaleźć je w rybach, orzechach oraz nasionach. Co ważne ich źródłem są również wszelkie oleje roślinne. One również wpływają na obniżanie poziomu złego cholesterolu.
Tłuszcze, których przede wszystkim powinniśmy unikać to tłuszcze trans. Są one niebezpieczne dla naszego organizmu i określane mianem cichego zabójcy. Wskazuje się je jako jeden z czynników chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca czy otyłość. Są one rodzajem tłuszczów nienasyconych, które przyczyniają się do powstawania zatorów w tętnicach, wylewów, zawałów serca oraz niszczenia układu pokarmowego.
Źródłem zdrowych i cennych tłuszczy mogą być wysokiej jakości oleje zimnotłoczone.