Najlepsze naturalne oleje do sałatek

Wiele osób boi się tłuszczu, wokół którego powstało sporo mitów, a jednym z głównych jest obwinianie go o odkładanie się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Pora obalić ten mit, bo to nie tłuszcz powoduje przybieranie na wadze, ale objadanie się, czyli przekraczanie dobowego zapotrzebowania energetycznego (spożywanie zbyt dużej ilości kalorii niż potrzebuje tego organizm). Zdecydowanie szybciej można utyć od nadmiaru węglowodanów niż tłuszczu, wobec czego czas najwyższy włączyć do swojego menu oleje tłoczone na zimno, które są niezwykle zdrowe i smaczne. Idealnie nadają się przede wszystkim do sałatek, ale nie tylko.

O jaki olej warto wzbogacić swoją sałatkę, aby stała się smaczniejsza i zdrowsza?

Kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, potrzebuje ich mózg, układ krążenia, narząd wzroku. Pełnią one w organizmie wiele istotnych funkcji, są źródłem energii, nośnikiem witamin. Najważniejsze będzie to, aby wybierać odpowiednie oleje, czyli naturalne, tłoczone na zimno, bo tylko takie zachowują szereg cennych właściwości, w tym prozdrowotne. Kolejną istotną kwestią jest to, aby ich nie podgrzewać, ale stosować jako dodatek. Można nimi polewać surówki, sałatki, nawet pieczywo czy robić z nich domowy majonez. Zastosowań jest naprawdę wiele, a rodzajów olejów do wyboru jeszcze więcej. Każdy z nich ma swój unikalny smak i skład oraz właściwości. Godny polecenia jest olej sezamowy o mocnym aromacie, popularny w kuchni azjatyckiej. Warto wiedzieć, że obniża on ciśnienie tętnicze krwi, ma korzystny wpływ na kościec i stawy, działa rozgrzewająco i wspomaga proces oczyszczania organizmu.

W kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularny jest olej z awokado, który przypomina oliwę z oliwek – zarówno barwą, jak i smakiem. Stanowi świetne źródło lecytyny, usprawnia krążenie, odżywia mózg, chroni organy wewnętrzne, wspomaga koncentrację. Wyjątkowy smak ma olej z orzechów laskowych, który sprawdzi się jako dodatek nie tylko do dressingu, ale też deserów, lodów. Obniża poziom cholesterolu we krwi, nawilża skórę. Intensywny smak orzeszków ziemnych ma olej arachidowy. Do jego zalet zaliczyć można działanie przeciwnowotworowe, korzystny wpływ na skórę, łatwiejszą utratę masy ciała, wsparcie dla układu nerwowego. Z wybornego smaku i działania przeciwpasożytniczego znany jest olej z pestek dyni – zmniejsza stany zapalne w organizmie, przeciwdziała miażdżycy, infekcjom, stanom depresyjnym. Jako że kluczem do zdrowia jest zróżnicowana dieta, warto sięgać po różne oleje: ryżowy, konopny, z pestek winogron, krokoszowy, kokosowy, z pinii, z orzechów włoskich, z sosny syberyjskiej.